Nieuwe Markt 33-34, 7411 PC Deventer
0570 - 616 495

Blik: Van conserven tot kunst

04 oktober 2019

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat er in 1919 Deventer een blikfabriek opende onder de naam die een begrip zou worden: Thomassen & Drijver. Ter ere van dit jubileum én om de veelzijdigheid van blik – duurzaam en modern – te onderstrepen, presenteert Deventer Verhaal van 15 oktober t/m 1 maart 2020 de tentoonstelling ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ in Museum De Waag. 

 

Blik is een veelzijdig metaal, kent vele technische en culinaire toepassingen en is geliefd bij designers. Wat velen niet weten is dat blik één van de best te recyclen verpakkingen is. De expositie ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ vertelt over de Nederlandse eet- en drinkcultuur en toont de vele artistieke toepassingen van blik.

 

Dat blik van deze tijd is wordt ook binnen de gastronomie opgemerkt. Voedsel in blik wint aan populariteit en is soms verser dan groente bij de groenteboer. In het kader van de expositie zetten negen chef-koks culinaire hoogstandjes met voedsel uit blik op de kaart. Proef de gerechten in de restaurants, tijdens de blikproeverijen op zondag of probeer het thuis.

 

Blikvoedsel op de (menu)kaart
Ook restaurant ’t Arsenaal heeft voedsel uit blik op de kaart: de kapucijners. Deze zijn verwerkt in het volgende gerecht: zacht gegaard buikspek met kapucijners, jus van steranijs en crème van piccalilly.

 

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

 

https://www.deventer.info/nl/nieuws/news_id,633/blik-van-conserven-tot-kunst-in-museum-de-waag

 

https://museumdewaag.nl/tentoonstelling-blik/

 

Blik: Van conserven tot kunst