Nieuwe Markt 33-34, 7411 PC Deventer
0570 - 616 495

Thuis koken? Wij delen u (tijdelijk) onze gerechten.

19 maart 2020

Het coronavirus brengt met zich mee dat wij ons zoveel mogelijk in huiselijk kring moeten begeven. 

 

Wij gaan geen afhaal- of bezorgservice doen; de gezondheid van onze medewerkers en gasten staat voorop en omdat er nog veel onzekerheid is over de verspreiding van het coronavirus, willen we geen risico’s nemen.

 

Maar ... wij doen u graag heerlijke recepten aan de hand, hieronder het eerste recept, dus houd onze website en social media in de gaten.

 

Speciaal voor de Pasen....

 

Bombe van gerookte zalm gevuld met asperges van aspergebedrijf De Weerd in Raalte met wasabi- en kerrie-mayonaise (4 personen)

 

Ingrediënten:

400 gr witte asperges

2 st augurk (brunoise/in blokjes gesneden)

1 sjalotje (gesnipperd)

2 stengels dille (fijngesneden)

2 stengels peterselie (fijngesneden)

300 gr gerookte zalm

1 komkommer

 

1 eetlepel suiker

1 eetlepel zout toe

3 stuks foelie

 

Eventueel als garnituur: gemengde sla en eetbare bloemetjes

 

Benodigdheden:

Schilmesje

Hoge, brede pan

 

Bereidingswijze:

Schil de asperges en snijd een centimeter van het einde er af (deze ‘eindjes’ niet weggooien, want deze kun je hergebruiken voor een lekkere aspergesoep).

 

Je kan er voor kiezen om de asperges rauw te laten óf ze voor te koken; als je ze rauw wilt laten hoef je deze stap niet te doen en als je ze wel wilt koken, dan kan dat alvast een dag van te voren.

 

Koken:

Leg de asperges is een hoge brede pan en doe daar water op net totdat de asperges onderstaan.

Voeg 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel zout toe en 3 stuks foelie.

Laat de asperges beetgaar koken, haal ze vervolgens uit het water en laat ze afkoelen (gooi het vocht niet weg want dat kan je weer hergebruiken voor de aspergesoep).

Snijd de asperges mooi fijn, als er teveel vocht uit komt laat ze dan even uitlekken.

 

Snipper het sjalotje fijn en snijd de augurk in brunoise. Voeg dit vervolgens bij de asperges.

Voeg ook de peterselie en de dille toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Zet je ‘tartaar’ aan de kant tot gebruik.

 

Wasabi-mayonaise

 

Ingrediënten:

200 gr mayonaise

1 theelepel wasabi-crème

Spuitzak

 

Benodigdheden:

Spuitzak

Spatel

 

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten door elkaar met een garde en voeg er eventueel een klein beetje peper en zout aan toe.

Doe het mengsel vervolgens in een spuitzak en leg het in de koeling voor gebruik.

 

Kerrie-mayonaise

 

Ingrediënten:

200 gr mayonaise

1 eetlepel kerriepoeder

2 eetlepels olijfolie

 

Benodigdheden:

Spuitzak

Spatel

 

Bereidingswijze:

Doe de olijfolie in een pannetje en laat deze warm worden. Voeg vervolgens de kerriepoeder toe en laat deze 1 minuut even meekoken. Doe daarna gelijk het vuur uit en laat het kerriemengsel even afkoelen.

Meng het kerriemengsel langzaam door de mayonaise en voeg er eventueel een klein beetje peper en zout aan toe. 

Doe het mengsel vervolgens in een spuitzak en leg het in de koeling voor gebruik.

 

En dan is het tijd om je bord op te maken!

Maak in het midden van het bord een mooi rondje van de tartaar van asperges.

Drapeer de gerookte zalm over de tartaar van asperges (je kan er met je handen een mooi en strak rondje van maken).

Pak de mayonaise van wasabi en kerrie en spuit er op het bord mooie, speelse toefjes van.

 

Schil de komkommer met een dunschiller; je krijgt dan mooie, lange slierten (de slierten van de schil gebruik je niet).

Rol van elke sliert een strak rolletje. Trek daarna met een satéprikker of met een dun mesje  het binnenste van de sliert langzaam naar boven, zodat je een soort van piramide krijgt. Leg deze ‘piramides’ speels op het bord.

 

En dan is je gerecht klaar om te serveren!